Asielzoekers in opstand in Australië

Een protest in een Australisch detentiekamp voor asielzoekers is vrijdag uitgelopen op een vechtpartij. Verscheidene gedetineerden en bewakers van het kamp op het eilandstaatje Nauru in de Stille Oceaan raakten gewond. De onrust heeft niets te maken met het besluit voortaan geen asielzoeker meer tot het Australische vasteland toe te laten, beweert het Australische ministerie van immigratie.

Aan het oproer namen zo'n honderdvijftig asielzoekers deel, liet het ministerie weten. Hoeveel mensen aan hun verwondingen moesten worden behandeld wist het naar eigen zeggen niet. Er is ook materiële schade aangericht.

Australië heeft 545 asielzoekers op Nauru ondergebracht om daar het besluit over hun asielverzoek af te wachten. De regering in Canberra probeert immigranten ervan te weerhouden mensensmokkelaars in de arm te nemen om hen in drijvende doodskisten naar Australië te brengen. Daarom huisvest zij asielzoekers tegenwoordig in afgelegen opvangkampen in Nauru, Papoea-Nieuw-Guinea en Kersteiland.

Op Kersteiland hebben asielzoekers al meermalen geweld gebruikt om toelating tot Australië af te dwingen.