Bijlmerrampfilm maakt kans op Gouden Kalf

De film In het Niets over de Bijlmerramp in 1992 maakt kans op een Gouden Kalf. Dat laat regisseur Daniel Bruce weten aan Novum Nieuws. De korte film maakt is geselecteerd voor het Nederlands Film Festival. "Dit is supervet", reageert Bruce.

"We gaan kijken wat er gebeurt", gaat Bruce verder. "Het belangrijkste is natuurlijk wat het publiek ervan vindt." De van oorsprong Zuid-Afrikaanse regisseur legt momenteel de laatste hand aan de film.

In het Niets gaat over een oudere, Ghanese man die met een groep illegalen in de Bijlmer woont. Hij is depressief, maar wordt opgevrolijkt door een 13-jarig meisje dat ook uit Ghana komt en illegaal in Nederland verblijft. Het meisje is na het tragische vliegtuigongeluk in de Bijlmer spoorloos, waarna de man een zoektocht start. Het drama duurt vijftig minuten.

Bij de ramp op 4 oktober 1992 stortte een Boeing van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer. Bij de ramp kwamen 43 mensen om het leven.

De film is gemaakt in het kader van het One Night Stand-project van de publieke omroep, waarbij acht jonge filmmakers de kans krijgen een film te maken van vijftig minuten. In het Niets gaat op 28 september in première in Utrecht en wordt later dit jaar uitgezonden door de NTR.

Het Nederlands Film Festival gaat op 25 september van start met de première van Hoe Duur Was de Suiker over de slavernij. Het festival in Utrecht duurt tot en met 4 oktober.


Bijlmerrampfilm maakt kans op Gouden Kalf (Foto: Novum)