Smartphone met Firefox gelanceerd

De verkoop van een smartphone met het nieuwe Firefox-besturingssysteem is in Spanje gestart. Het bedrijf hoopt een niche in de smartphonemarkt te vinden naast de dominante duopolie van Apple en Google met respectievelijk iOS en Android.

De ZTE Open heeft een 3,5-inch scherm, 265 MB RAM, een 3.2 megapixel camera en wordt geleverd met een 4 gigabyte microSD-geheugenkaart. Het heeft messaging, e-mail, agenda, FM-radio, camera, Nokia mapping en de Firefox-browser.

De nieuwe telefoon, ZTE Open geheten, ging dinsdag in de verkoop voor 69 euro en draait op een Firefox-systeem. Het besturingssysteem is ontwikkeld door de Mozilla Foundation, die campagne voert voor een open ontwikkeling van de online wereld. Mozillaeen non-profit community van ontwikkelaars en gebruikers, mengt zich daarmee in een markt gedomineerd door de machtige duopolie van Apple en Google die samen90 procent van smartphone-markt beheerst.

Mozilla werkt met Telefonica Spanje en ZTE samen om de nieuwe mobiel, die het internet gebruikt als platform voor al zijn functies en toepassingen. "Wij geloven dat smartphones meer open moeten en dat het web het platform is om dit mogelijk te maken", zegt Telefonica Espana-topman Luis Miguel Gilperez. Hij zei ook dat het bedrijf van plan is om de Firefox OS-apparaten in de komende weken te verkopen in andere markten, waaronder Colombia en Venezuela.

Het besturingssysteem wordt in de toekomst ook ondersteund door Deutsche Telekom, Telecom Italia, Telenor, América Móvil en China Unicom. Fabrikanten die een toestel met daarop FireFox OS maken zijn ZTE, LG, Sony en Huawei.

FireFox OS