Vader opgepakt om beschadigen kunstwerk

De Britse politie heeft vrijdag een man opgepakt die in de National Gallery in Londen een schilderij van John Constable heeft beschadigd. Het zou gaan om een 57-jarige man die lid is van Fathers 4 Justice, een groep die actie voert voor vaders die geen contact meer mogen hebben met hun kinderen.

Het schilderij, The Hay Wain, is een van de bekendste kunstwerken van Groot-Brittannië. Het doek is verwijderd om hersteld te kunnen worden. Volgens de National Gallery vallen de beschadigingen mee.

Volgens Fathers 4 Justice is de dader Paul Manning, een wanhopige vader, die een foto van zijn zoon op het schilderij had geplakt. Eerder deze maand heeft een ander lid van de organisatie een schilderij van de Britse Queen Elizabeth vernield. Hij ging het werk met een spuitbus te lijf.

Fathers 4 Justice werd ongeveer tien jaar geleden opgericht. De organisatie wist het nieuws te halen met allerlei protestacties. Zo hebben leden, verkleed als superhelden, Buckingham Palace en Westminster Abbey beklommen. In 2004 ontstond er paniek toen leden van de Fathers 4 Justice paars poeder naar de toenmalige premier Tony Blair gooiden.