Zigeunertuig krijgt celstraffen

Een Roemeense zigeunerfamilie is dinsdag veroordeeld tot celstraffen tot zes jaar wegens uitbuiting van straatkrantverkopers. De familie haalde landgenoten naar Nederland om ze zes dagen per week straatkranten te laten verkopen. De Roemenen moesten de dagopbrengsten inleveren bij het vierkoppige zigeunergezin.

De straatkrantverkopers zijn volgens de rechtbank in Leeuwarden bedreigd en uitgebuit door de zigeuners. De vijf Roemenen werden geronseld met de smoes dat ze met de verkoop van straatkranten in Nederland meer konden verdienen dan in hun eigen land. In werkelijkheid moesten de Roemenen al het geld dat ze binnenhaalden inleveren. Het geld werd onder meer naar Roemenië gesluisd, waar de zigeuners een villa lieten bouwen.

De slachtoffers moesten een onevenredige hoge huur betalen voor de woning waar ze verbleven en huishoudelijke kosten werden ook in rekening gebracht. De verkopers begonnen al met een schuld: de reis naar Nederland moest ook betaald worden.

Twee van de vijf slachtoffers waren minderjarige vriendinnen van de zonen van het gezin. Zij moesten na het kranten verkopen als slaven koken en het huishouden doen. De 13-jarige vriendin van de 26-jarige zoon is dagenlang mishandeld en aangerand door de jongste zoon (19).

De oudste zoon kreeg zes jaar cel. Hij zou zijn 13-jarige vriendin hebben proberen te vermoorden omdat hij dacht dat ze met een ander had gezoend. Tegen hem was negen jaar cel geëist. De straf viel lager uit omdat de rechtbank poging tot doodslag niet bewezen achtte.

De 46-jarige vader van het gezin kreeg drie jaar cel opgelegd, zijn 42-jarige vrouw moet twee jaar de gevangenis in. Tegen hen was respectievelijk vier en tweeënhalf jaar geëist.

De jongste zoon, hij was destijds minderjarig, werd veroordeeld tot 234 dagen jeugddetentie. De familie moet bijna dertigduizend euro aan schadevergoedingen aan hun uitgebuite landgenoten betalen.