Tot negen jaar cel voor vrouwenuitbuiters

Zeven mannen die terechtstonden voor mensenhandel en uitbuiting hebben celstraffen tot negen jaar gekregen. Zes van hen dwongen vrouwen tot prostitutie, mishandelden ze, buitten ze uit en pakten hun inkomsten af. De rechtbank in Amsterdam legde de straffen maandag op. De straf pakte in twee gevallen hoger uit dan de eis.

De zes hoofdverdachten werden veroordeeld tot gevangenisstraffen uiteenlopend van vijftien maanden tot negen jaar. Tegen de verdachte die negen jaar kreeg was zeven jaar geëist. Bovendien moeten de mannen drie van de vrouwen een schadeclaim betalen tot 345 duizend euro.

De verdachten zagen de vrouwen volgens de rechters als objecten. Ze dachten dat ze met hen konden doen wat ze wilden. Vrijwel al het geld dat de vrouwen verdienden moesten ze aan hun pooiers afstaan. Als de mannen er zin in hadden, mishandelden, verkrachtten of bedreigden de mannen ze. En als ze niet meer nodig waren, werden ze gedumpt.

Een zevende verdachte in de zaak kreeg een werkstraf van 180 uur. Hij had een minderjarig meisje aan de ouderlijke macht onttrokken. Ook bezat hij een flesje met de drug ghb.