Directeuren recyclingbedrijf opgepakt om vervuiling

Drie directeuren en een leidinggevende van recyclingbedrijf Edelchemie en zusterbedrijf Phoenica in het Limburgse Panheel zijn dinsdag aangehouden op verdenking van bodemvervuiling. Het viertal zou leiding hebben gegeven aan activiteiten waar geen vergunning voor was en die nadelige gevolgen hadden voor het milieu, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie dinsdag.

De grond onder de bedrijven in Panheel is ernstig verontreinigd. Uit onderzoek door de politie en de Inspectie Leefomgeving- en Transport is gebleken dat die vervuiling vermoedelijk komt door stoffen van die bedrijven.

In augustus werden invallen in de bedrijven gedaan na aangifte van de provincie Limburg. Uit analyse van monsters die toen werden genomen blijkt dat op het terrein vermoedelijk geen vloeistofdichte folie is aangebracht, die de bodem moet beschermen tegen gevaarlijke stoffen. Ook bleken bassins op het terrein gevuld met verontreinigd afvalwater.

Het OM verdenkt het viertal ervan dat ze wisten dat voor de activiteiten geen vergunning was en hadden kunnen weten dat milieugevaren bestond. Ook hebben zij volgens justitie onvoldoende maatregelen getroffen om vervuiling tegen te gaan.

Edelchemie ligt in de buurt van een waterwingebied. Het bedrijf had tot oktober 2004 een vergunning, maar de provincie heeft daarna geen nieuwe vergunning afgegeven. De Limburgers werken met stoffen als obsidiaan, gips, fotografisch afval en latex.