Beroepszaak Carlos de Jakhals

De beroepszaak van de flamboyante voormalige huurmoordenaar en terrorist Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos de Jakhals, is maandag begonnen. Sanchez is in beroep gegaan tegen zijn veroordeling tot levenslang wegens vier bomaanslagen in Frankrijk. De zelfbenoemde revolutionair werd in december 2011 door een rechtbank in Parijs veroordeeld. Toen zat de Venezolaan reeds een levenslange celstraf uit voor een driedubbele moord in 1975.

Ramirez begon zijn beroepszaak maandag met de mededeling dat hij een andere advocaat wil. Ramirez, ooit een van de meest gezochte mensen ter wereld, ontkent zijn betrokkenheid bij de bomaanslagen. Hij stelt dat hij het slachtoffer is geworden van een politiek proces.

De rechtbank achtte in 2011 bewezen dat Ramirez een hoofdrol heeft gespeeld bij bomaanslagen in Frankrijk in 1982 en 1983, waarbij in totaal elf mensen om het leven kwamen en meer dan honderdveertig gewond raakten. Ramirez zou deze aanslagen hebben gepleegd om de vrijlating af te dwingen van Bruno Bréguet en Magdalena Kopp, twee leden van zijn groep die in 1982 in Parijs waren opgepakt.

Ramirez had naar verluidt tijdens de Koude Oorlog banden met extreemlinkse en Palestijnse terreurbewegingen. Hij zou onder meer gewerkt hebben voor de Duitse Baader-Meinhofbeweging, het Turkse Revolutionair Volksbevrijdingsfront, het ultralinkse Japanse Rode Leger, de Baskische terreurbeweging ETA en de Italiaanse Rode Brigades.

In 1994 werd hij door Franse geheim agenten in Sudan opgepakt. In 1997 werd hij in Frankrijk voor de eerste keer tot levenslang veroordeeld, voor de moord op twee Franse geheim agenten en een informant.