Exitpoll: geen duidelijke winnaar in Bulgarije

De eerste exitpolls in Bulgarije wijzen erop dat de centrumrechtse GERB-partij de grootste wordt en de Socialistische Partij tweede. Centrumrechts haalt waarschijnlijk echter niet genoeg stemmen om alleen een nieuwe regering te vormen. De definitieve uitslag wordt maandag verwacht.

Volgens de exitpoll heeft de partij van Borisov ruim 31 procent van de stemmen behaald. De socialisten staan tweede met ruim 27 procent van de stemmen. Een andere exitpoll gaf Borisovs partij ook 31 procent, maar de Socialistische Partij iets meer dan 25 procent.

Als de definitieve uitslag dichtbij de exitpolls ligt kan dat tot meer politieke en economische instabiliteit leiden. Tientallen kiezers toonden zich zondag al ontevreden met de uitslag. Ze raakten na het sluiten van de stembussen slaags met de politie bij het perscentrum waar de partijleiders hun persconferenties zouden houden. De betogers scandeerden 'maffia' en probeerden het gebouw te bestormen. Ze werden tegengehouden door de oproerpolitie, die het gebouw had afgezet.

Aan de verkiezingen deden 36 partijen mee. Bulgarije kent echter wel een kiesdrempel, waardoor veel partijen geen zetel in het parlement zullen veroveren. Naast de GERB-partij en de Socialistische Partij halen waarschijnlijk nog drie partijen de kiesdrempel, wat het vormen van een regering verder zal bemoeilijken. "Ik denk dat het land snel weer nieuwe verkiezingen moet houden", zegt politiek analist Anton Todorov.

De verkiezingscampagne werd beheerst door een afluisterschandaal. Volgens openbaar aanklagers liet oud-minister van binnenlandse zaken Tsvetan Tsvetanov tijdens zijn ministerschap het telefoonverkeer van politieke tegenstanders aftappen. Het aanzien van de Bulgaarse politiek kreeg een nieuwe klap toen uit opgenomen telefoongesprekken bleek dat Borisov tijdens zijn premierschap de hoofdaanklager ontbood nadat die een onderzoek had ingesteld naar corruptie door een minister.

Het is echter vooral het uitblijven van een hogere levensstandaard die het vertrouwen in Borisov en co heeft ondergraven. Bulgarije, inmiddels zes jaar lid van de Europese Unie, is nog altijd veruit de armste lidstaat. Meer dan 22 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Zeker twaalf procent van de beroepsbevolking is werkloos. De bezuinigingen waartoe de regering besloot om de overheidsschuld in te perken zijn veel Bulgaren, die hun hoofd vaak maar ternauwernood boven water kunnen houden, in het verkeerde keelgat geschoten.