Asscher wist in maart van toeslagenfraude Bulgaren

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) is in maart op de hoogte gebracht van een onderzoek naar toeslagenfraude door Bulgaren. Dat schrijft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) in een feitenrelaas over de fraude dat hij vrijdagnacht naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Kamer wilde het feitenrelaas voor zaterdag hebben.

In de brief staat een gedetailleerde opsomming over hoe het onderzoek naar de fraude is verlopen en wie wat wanneer wist. De Kamer wil dit graag weten omdat Weekers geschrokken reageerde op berichten over fraude door Bulgaren. Hij kondigde strengere maatregelen aan. Daarna stelden medewerkers van de Belastingdienst dat ze al eerder op de fraude hadden gewezen en dat toen geen maatregelen zouden zijn genomen.

Zo ontstond de indruk dat Weekers de Kamer onvolledig had geïnformeerd. Hij stelde echter dat de fraude wel bekend was en ook werd aangepakt, maar dat hij niet persoonlijk op de hoogte was gebracht omdat niet iedere fraudezaak bij hem hoeft te worden gemeld.

Het onderzoek naar de fraude begon in december 2011. De Inspectie SZW werd in maart vorig jaar op de hoogte gebracht.

In december vorig jaar is het onderwerp in een gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de orde gekomen. Dat ging echter niet specifiek over Bulgaren die de boel oplichten door onterecht toeslagen en uitkeringen aan te vragen, maar meer over toeslagenfraude in het algemeen. Asscher was uiteindelijk het eerste bewindslied dat te horen kreeg over een onderzoek van de fiscale opsporingsdienst FIOD naar de fraude door de Bulgaren.

Verschillende overheidsorganisaties hielden zich volgens Weekers toen al langere tijd bezig met het opsporen van die fraude. Eerder liet hij al weten dat bewindslieden pas later zijn geïnformeerd omdat het ging om een vorm van identiteitsfraude die al vaker was gesignaleerd en aangepakt.

Begin vorige maand merkte de Nederlandse ambassade in de Bulgaarse hoofdstad Sofia dat daar op televisie aandacht aan de fraude wordt besteed. Toen in Nederland het programma Brandpunt Weekers hierover wilde interviewen, is hij kort voor het interview op de hoogte gebracht.

Vanwege de uitzending besloot justitie een dag later met spoed panden te doorzoeken omdat het risico bestond dat bewijsmateriaal anders verdween. Ook werden twee verdachten aangehouden omdat zij anders misschien de benen zouden nemen.

Eerder werd er al op gewezen dat een toeslagensysteem met een goede en snelle dienstverlening gevoeliger is voor fraude. De balans zou daarom meer richting veiligheid gaan, wat inhoudt dat aanvragen voor bijvoorbeeld zorgtoeslag beter worden gecontroleerd voordat wordt uitgekeerd. "In de praktijk zal dit goedwillende burgers raken, bijvoorbeeld omdat zij langer op een toeslag moeten wachten", schrijft Weekers.