Finaleplek hockeysters Amsterdam na winst op SCHC

De vrouwen van Amsterdam gaan naar de finale van de play-offs. SCHC leek zondg in de allesbeslissende derde wedstrijd voor het eerst in de clubhistorie door te dringen tot de eindstrijd, maar Amsterdam boog de 1-0 achterstand in de slotfase toch nog om in een 2-1 overwinnning.

Amsterdam schoot in Bilthoven uit de startblokken. Al in de eerste minuut vuurde Kiki Collot d’Escury het eerste schot op SCHC-goalie Inge Vermeulen, die de inzet keurig pareerde. Een kleine vijf minuten later mocht Eva de Goede aanleggen voor de eerste strafcorner van de hoofdstedelingen, maar een treffer bleef uit. Na een kwartier leek SCHC de zenuwen te boven en dook de ploeg van Janneke Schopman voor het eerst gevaarlijk op in de cirkel van de bezoekers. Het schot van Claire Verhage werd echter door Amsterdam-doelvrouw Anne Veenendaal gekeerd. Met nog tien minuten op de klok moest de jonge goalie opnieuw handelend optreden bij de eerste strafcorner van Stichtse.

Nadat even later de tweede Amsterdamse korte hoekslag geen resultaat opleverde, was het de thuisploeg die de score opende. Carlien Dirkse van den Heuvel pikte de bal op na een foute pass van Eva de Goede en stelde teamgenoot Verhage in staat de 1-0 achter de uitkomende Veenendaal te schuiven. In de slotminuut had Kelly Jonker haar ploeg op gelijke hoogte kunnen brengen, maar haar schot werd gekeerd door een attent keepende Vermeulen.

Amsterdam ging na rust naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Stichtse kwam er slechts af en toe uit met een counter. Na kansjes voor Jonker en een door Laura Stam naast getipte cornervariant, was het Emily Hurtz die na achttien minuten spelen de 1-1 scoort. De Australische tenniste de bal hard achter Vermeulen nadat de bal via een SCHC-stick bij Hurtz was beland. Voor SCHC was de gelijkmaker van Amsterdam het signaal weer de aanval te zoeken. De Bilthovense aanvalsdrang leidde onder meer tot een strafcorner. De inzet van Van Maasakker was niet scherp genoeg om het Veenendaal lastig te maken. Met nog twee minuten te spelen kwam Elsemiek Groen vrij voor Vermeulen te staan. De aanvaller an Amsterdam twijfelde niet en schoot het sprookje voor Stichtse aan flarden: 1-2.

Amsterdam speelt over twee weken de finale tegen titelverdediger Den Bosch, dat in de andere halve finale Laren uitschakelde.