Marco Borsato zingt Wilhelmus op 30 april

Marco Borsato is van plan om 30 april het Wilhelmus te zingen. Aanvankelijk zou het Koningslied om 19.30 uur in Ahoy worden opgevoerd tijdens een meezingconcert, maar na veel negatieve reacties en bedreigingen trok componist John Ewbank het lied zaterdagavond terug.

Borsato weet niet wat het Koningslied moet vervangen. Onder anderen Paul van Vliet en Henny Huisman lieten weten een alternatief te hebben. "Ik weet het niet", zegt Borsato tegen RTL Nieuws. "Dat is niet aan mij om daarover te oordelen. Ik zing gewoon het Wilhelmus."

De zanger, die met onder anderen Trijntje Oosterhuis en Do meezong op het gewraakte nummer, heeft de beslissing van Ewbank geaccepteerd. "Er is over het Koningslied inmiddels al te veel gezegd denk ik. Het is wat het is, en het is jammer dat het deze kant uitgaat", vertelt hij. "Het moest verbinden en dat is helaas niet gelukt. Ik heb me neergelegd bij het feit dat John zich heeft teruggetrokken."

Richard Krajicek, die in het Nationaal Comité Inhuldiging zit, was enthousiast over het nummer. Zijn vrouw Daphne Deckers was medeverantwoordelijk voor de tekst. "Op de rap van de W van Willem na vind ik het een onwijs mooi nummer", zegt de voormalige tennisser tegen RTL. "Ik krijg er kippenvel van. Maar blijkbaar krijgen veel mensen kippenvel op een negatieve manier en dan kun je maar beter stoppen."


Marco Borsato zingt Wilhelmus op 30 april (Foto: Novum)