Testtoestellen JSF doen voorlopig niets

De twee Nederlandse testtoestellen van de Joint Strike Fighter (JSF) worden voorlopig gestald. Dat gebeurt tot het kabinet een besluit heeft genomen over de vervanging van de F-16, schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw werkt momenteel aan een visie over de toekomst van de krijgsmacht. Die visie vormt de basis voor het kabinetsbesluit over de aanschaf van de JSF, dat later dit jaar moet vallen. De coalitiepartijen zijn verdeeld: de VVD wil de JSF graag aanschaffen, de PvdA niet. In het regeerakkoord is besloten om eerst een visie op te stellen.

"Ik kan u melden dat het kabinet heeft besloten de toestellen te stallen tot er een besluit is genomen over de vervanging van de F-16 in samenhang met de visie op de toekomst van de krijgsmacht", schrijft Hennis donderdag.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn onlangs begonnen met de vliegopleiding voor de F-35, zoals de JSF officieel heet. Daaraan neemt geen Nederlands personeel deel. Tijdens de periode dat de Nederlandse testtoestellen zijn gestald, wordt er wel 'beperkt' mee gevlogen door Amerikaanse piloten. Dat is nodig om de toestellen luchtwaardig te houden, aldus Hennis.

Van de twee testtoestellen is het eerste inmiddels overgedragen. Het tweede toestel wordt in de zomer geleverd. Hennis liet dinsdag weten dat fabrikanten van andere toestellen dan de JSF ook welkom zijn om hun waar aan te prijzen.