'Sociaal akkoord niet meer van deze tijd'

Het sluiten van een sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en kabinet is niet meer van deze tijd. Om uit de crisis te komen, is het juist nodig om te innoveren en te investeren in onderwijs. Dat zeggen twintig deskundigen donderdag in Trouw.

"Het kan helpen, maar we moeten er geen wonderen van verwachten", stelt oud-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Willem Vermeend (PvdA) over het sociaal akkoord. Volgens directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Paul Schnabel is het belangrijker dat de uitgaven aan onderzoek flink omhoog gaan, van 1,6 procent van de economie, naar drie of vier procent.

De meeste van de geïnterviewde topmensen willen dat de innovatie zich voornamelijk richt op de landbouw en het waterbeheer, sectoren waar Nederland al sterk in is.

Voorzitter Ton Heerts van vakcentrale FNV kreeg maandag een mandaat van de aangesloten bonden om te onderhandelen met werkgevers en het kabinet over een sociaal akkoord. De hoop is dat door de duidelijkheid die een polderakkoord biedt, het vertrouwen van consumenten weer toeneemt.

Trouw sprak onder meer met oud-topman van Rabobank Herman Wijffels, oud-CNV-voorzitter Doekle Terpstra, hoogleraar Louise Fresco en Menzis-topman Roger van Boxtel.