Vijf provincies blijven tegen akkoord rijk

Vijf provincies verzetten zich tegen het onderhandelaarsakkoord dat het rijk heeft gesloten met de lagere overheden over de financiën. Dat staat in een brief die de Gelderse gedeputeerde Jan Markink mede namens Friesland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel heeft gestuurd aan het Interprovinciaal Overleg (IPO).

De provincies betitelden het akkoord eerder al als een 'fundamentele aantasting' van de autonomie van provincies. De vijf provincies eisen nu dat het IPO tijdens een gesprek met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) 'de harde toezegging' krijgt dat provincies ruimte houden voor investeringen en niet worden beperkt in hun autonomie.

De gedeputeerden vinden dat het IPO hun bezwaren tegen het akkoord onvoldoende verwoordt richting Dijsselbloem. Het IPO moet die alsnog 'met kracht' onder de aandacht van het kabinet brengen. Dan gaat het bijvoorbeeld om de maximering van het btw-compensatiefonds, waartegen zij zich verzetten. Dat zou leiden tot 'onzekere budgettaire situaties'.

Ook voelen de provincies zich beknot in hun mogelijkheden om leningen te verstrekken aan andere publieke organisaties. De provincies laten het niet bij een brandbrief aan het IPO. Zij kondigen ook 'aanvullende gezamenlijke activiteiten' aan.

In het onderhandelaarsakkoord is onder meer afgesproken dat de lagere overheden hun begrotingstekort gaan terugdringen van een half procent van het bruto binnenlands product dit jaar, naar 0,2 procent in 2017. Ook is afgesproken dat decentrale overheden hun overtollige geld in principe bij de staat moeten stallen.