'Belangrijke graadmeter ziekenhuizen onjuist'

Het aantal mensen dat na een operatie opnieuw opgenomen moet worden, is een belangrijke graadmeter van de kwaliteit van ziekenhuizen. Het is dan ook schokkend te noemen dat de manier waarop deze graadmeter berekend wordt, incorrect is. Daar kwam een team van Loyola Medicine achter.

Ze keken naar de heropname van patiënten die een operatie aan de ruggegraat ondergingen. Ze ontdekten dat een kwart van de 281 gevallen waarin patiënten opnieuw opgenomen werden het ziekenhuis niet aangerekend konden worden. Het ging in die gevallen om bijvoorbeeld operaties die in meerdere delen werden uitgevoerd, mensen die om andere redenen werden heropgenomen, en mensen die wegens niet te voorkomen redenen hun operatie moesten uitstellen.

De verkeerde manier waarop het momenteel berekend wordt, kan grote gevolgen hebben voor een ziekenhuis. Zo verbinden zorgverzekeraars consequenties aan de kwaliteit van het ziekenhuis. Leider van het onderzoek Beejal Amin voegt daaraan toe: "Pogingen om zulke heropnames in te dammen zouden onnodig zijn, en de middelen zouden elders gebruikt kunnen worden."

Amin en z'n team zijn daarom bezig met het verfijnen van het algoritme dat gebruikt wordt om het aantal heropnames te berekenen. Ze hechten hierbij veel waarde aan de professionele input van chirurgen: "Chirurgen kunnen een belangrijke rol spelen om de controle te verbeteren en de waarde van de gezondheidszorg die geleverd wordt te verbeteren."