Wiedemeijer: "Ongelooflijk dieptepunt"

Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer walgt van de oerwoudgeluiden van een groepje supporters van FC Den Bosch tijdens het bekerduel met AZ (0-5). Tijdens de eerste helft van de wedstrijd in Den Bosch waren er apengeluiden te horen op momenten dat Jozy Altidore aan de bal was.

Wiedemeijer werd verweten wél de wedstrijd stil te leggen toen er ijsballen richting de grensrechter werden gegooid, en niet op te treden tegen de oerwoudgeluiden. "We hebben de rust op een walgelijke manier gehaald en ik ben nota bene de kleedkamer van AZ ingegaan om te zeggen dat de spelers volledig werden gesteund door de arbitrage", zegt Wiedemeijer in De Telegraaf.

"Gelukkig heeft de donderspeech van algemeen directeur Peter Bijvelds ervoor gezorgd dat de spreekkoren en oerwoudgeluiden de tweede helft grotendeels stopten. Maar voor de voetbalsport is dit een ongelooflijk dieptepunt. Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe schandelijk dit is."

Wiedemeijer legt uit waarom hij niet van het veld stapte tijdens de oerwoudgeluiden en de spreekkoren. "Na de spreekkoren aan het adres van Maher en de aan Altidore gerichte oerwoudgeluiden, zei mijn hele gevoel: dit klopt niet, we moeten van het veld af. Helaas kunnen wij als arbiters ook niet over procedures heen stappen."

"Het protocol is heel simpel. De clubs zijn verantwoordelijk voor de spreekkoren en hebben dan het recht om actie te ondernemen. Zij kunnen het duel via mij stil leggen. In het veld hoop je dat de verantwoordelijken snel ingrijpen, maar dat gebeurde niet zichtbaar. De scheidsrechter kan dan zelfstandig alsnog staken, maar alleen als daar draagvlak voor is."

"Na de benutte penalty van Altidore ben ik naar die jongens van AZ gelopen. Ik zei: ‘Als jullie willen, gaan we er nú vanaf.’ Maar ze gaven aan de wedstrijd uit te willen spelen omdat ze voor hun gevoel al gewonnen hadden", besluit Wiedemeijer.