Ravens en 49ers naar Super Bowl

De American footballploegen Baltimore Ravens en San Francisco 49ers hebben zich zondag geplaatst voor de Super Bowl. De Ravens deden dat door in de AFC New England Patriots met 28-13 te verslaan. De 49ers waren in de NFC met 28-24 Atlanta Falcons de baas. Super Bowl XLVII, de grote finale van de NFL, wordt op 3 februari in New Orleans afgewerkt.

De ontmoeting tussen de Ravens en de Patriots was een herhaling van de AFC-finale van vorig seizoen. Toen waren de Patriots nog sterker dan de Ravens om vervolgens de Super Bowl te verliezen. Nu stonden de Patriots bij rust nog met 13-7 voor, maar in het tweede bedrijf scoorden de Ravens 21 punten zonder ook maar iets weg te geven.

Ravens-hoofdcoach John Harbaugh wist toen al dat hij het op moest nemen tegen zijn kleine broertje Jim. Die had als coach van de 49ers de ploeg uit San Francisco even daarvoor naar de eerste Super Bowl sinds 1995 geleid.

De 49ers stonden tegen de Falcons zeventien punten achter, maar draaiden toen de defensieve duimschroeven aan. Ook zij kregen geen punt meer tegen in de tweede helft en sleepten een 28-24 uit het vuur. Die werd 1.13 minuten voor het laatste eindsignaal veiliggesteld toen de laatste aanval van de Falcons op fourth down werd gestopt.

De 49ers stonden vijf keer eerder in de Super Bowl en wonnen alle vijf hun optredens. De ploeg kan zich bij winst naast Pittsburgh Steelers scharen als recordkampioen met zes zeges in de seizoensfinale. De Ravens verloren echter ook nog nooit een Super Bowl. Het enige optreden in 2001 werd direct in winst omgezet.


Ravens en 49ers naar Super Bowl (Foto: Novum)