Supersnelrechtzittingen Amsterdam gaan niet door

De supersnelrechtzittingen die donderdag in Amsterdam stonden gepland om misdragingen tijdens de nieuwsjaarsnacht snel te kunnen bestraffen gaan niet door. Er zijn geen zaken die voor het supersnelrecht in aanmerking komen, meldt justitie woensdag.

Bij supersnelrecht worden verdachten binnen drie dagen na hun overtreding berecht. Dat kan alleen in eenvoudige zaken waarin het bewijs overduidelijk is. Voor zaken waarbij aanvullend onderzoek nodig komt supersnelrecht dus niet in aanmerking.

De meesten die rond de jaarwisseling in Amsterdam zijn aangehouden worden verdacht van vandalisme. In veel gevallen wordt de zaak nog onderzocht. Drie Fransen hebben een boete van tweehonderd euro betaald omdat ze agenten hinderden in hun werk; voor hen is dus ook geen zitting meer nodig.

Hetzelfde geldt voor een man uit Zwitserland die een agent een tik had gegeven. Hij heeft een boete van 750 euro en 250 euro schadevergoeding betaald. De agent had niets aan de tik overgehouden. Een vrouw kreeg een taakstraf omdat ze naar een agent spuugde.

Er zitten nog zeven mensen vast voor mishandeling. Twee van hen worden voorgeleid bij de rechter-commissaris.