Dijsselbloem overweegt voorzitterschap eurogroep

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zal 'erover nadenken' als hij wordt gevraagd voor het voorzitterschap van de eurogroep. Dat laat een woordvoerder van de bewindsman vrijdag weten. Dijsselbloem maakt kans op de functie omdat Duitsland graag een voorzitter uit een land met een triple-A-status wil.

Behalve Duitsland zelf beschikken alleen Nederland en Finland over deze status. Duitsland en Finland lijken echter om verschillende redenen af te vallen. Als Dijsselbloem het voorzitterschap zou accepteren, blijft hij gewoon aan als minister van Financiën. Eerder werd gespeculeerd over premier Mark Rutte (VVD) als nieuwe voorzitter.

De eurogroep wordt nu voorgezeten door de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker. Hij bekleedt de functie sinds 2005, maar heeft aangegeven dat hij wil stoppen. Juncker is al premier sinds 1995 en was tot 2009 daarnaast minister van financiën.

Dijsselbloem wilde zich vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad nog niet verder uitlaten over de mogelijke benoeming. "Het is pas aan de orde als de vraag naar mij toekomt. Er zijn heel veel namen genoemd, zoals u weet. Laten we niet op de zaken vooruitlopen", liet de minister weten.


Dijsselbloem overweegt voorzitterschap eurogroep (Foto: Novum)