'Leger Pakistan pleegt mensenrechtenschendingen'

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft het Pakistaanse leger er donderdag van beschuldigd in de stammenregio van Pakistan, in het noordwesten van het land, de mensenrechten op grote schaal te hebben geschonden. Het leger levert daar strijd met de Taliban.

Volgens Amnesty houdt het leger geregeld mensen zonder aanklacht vast. Bovendien worden mensen gemarteld of mishandeld als ze vastzitten, zegt Amnesty in een rapport. Sommige gedetineerden overleven hun tijd in de gevangenis niet en de lijken worden bij de nabestaanden afgeleverd of gedumpt in afgelegen gebieden. "Gevangenen die vrijkomen en hun families worden gedreigd met zware consequenties als ze hun mond open doen over hun behandeling in de gevangenis", aldus Amnesty.

Het Pakistaanse leger heeft de aantijgingen verworpen en zei in een verklaring dat het rapport 'een pakket leugens' is en onderdeel is van een 'sinistere propagandacampagne gericht tegen Pakistan en de zijn strijdkrachten'.

Niet alleen het leger schond volgens Amnesty de mensenrechten. Ook de Taliban maakten zich hier schuldig aan. Ze zouden ze militairen die gevangen waren genomen hebben gedood. Ook werden onschuldige burgers door Talibanstrijders vermoord.

Het leger en de Taliban zijn al jarenlang in een bloedige strijd verwikkeld. Amnesty erkent dat Pakistan voor de moeilijke taak staat om de Taliban aan te pakken, maar hekelt het feit dat het leger geen onderzoeken doet naar mogelijke mensenrechtenschendingen.