Moskou verbiedt betoging tegen Poetin

Het stadsbestuur van Moskou heeft donderdag geweigerd toestemming te verlenen voor een protestbetoging tegen president Vladimir Poetin. Oppositieleiders zeggen het verbod naast zich neer te leggen en zaterdag toch de straat op te gaan.

De oppositie wil met de demonstratie het eenjarig bestaan van de anti-Poetinbeweging vieren. In het afgelopen jaar vonden veel grote demonstraties tegen de terugkeer van Poetin als president plaats. De grootste trokken meer dan honderdduizend deelnemers en het ging er meestal vreedzaam aan toe. Zaterdag komen waarschijnlijk veel minder mensen op de been, maar zal de oproerpolitie naar verwachting ingrijpen.

In onderhandelingen over de geplande demonstratie heeft het stadsbestuur de oppositieleiders routes aangeboden die in het verleden ook zijn gevolgd, maar de organisatoren staan er op dat de mars leidt naar het hoofdkantoor van de federale veiligheidsdienst FSB in het centrum van Moskou.

De animo om mee te doen is afgenomen, deels doordat mensen teleurgesteld zijn in de leiders van de oppositie, maar peilingen geven ook aan dat er grote ontevredenheid heerst over de regering van Poetin. Sinds Poetin in maart na een onderbreking van vier jaar aan een derde termijn begon heeft het door het Kremlin gedomineerde parlement enkele wetten aangenomen waarin deelname aan ongeoorloofde demonstraties zwaar wordt bestraft, bijvoorbeeld met een boete van driehonderdduizend roebel (7500 euro, bijna een gemiddeld jaarsalaris).

Behalve een boete lopen deelnemers ook kans klappen te krijgen of door de politie afgevoerd te worden.