Britse rol bij moord op Noord-Ierse advocaat in 1989

Britse agenten hebben een belangrijke rol gespeeld bij de moord in 1989 op een advocaat uit Belfast. Dat heeft de Britse premier David Cameron woensdag gezegd. De moord op Patrick Finucane is een van de meest betwiste moorden in het Noord-Ierse conflict.

Cameron citeerde woensdag uit een langverwacht rapport over de moord. Volgens het rapport was er een 'schokkende mate van geheime samenwerking' tussen de staat en de protestantse Ulster Defence Association wat betreft de moord op Finucane, die gespecialiseerd was in de verdediging van IRA-verdachten.

Twee gewapende mannen van de UDA vuurden meer dan tien kogels op hem af toen hij thuis lunchte met zijn vrouw en drie kinderen. Volgens het rapport hebben overheidsfunctionarissen en geheim agenten een 'cruciale rol' gespeeld bij de moord.

"Er is geen twijfel over mogelijk dat dit schurkachtige agenten waren", zei Cameron. Hij zei echter geen onderzoek in te willen stellen, omdat het rapport zeer uitgebreid is.

Uit vorige onderzoeken was al gebleken dat zowel het Britse leger als de antiterreureenheid van de Noord-Ierse politie agenten en informanten binnen de UDA hadden die betrokken waren bij de moord op Finucane.