Advocaat verwacht Bouterse bij hervatting proces

Het proces rond de Decembermoorden wordt woensdag in Paramaribo hervat. President en hoofdverdachte Desi Bouterse zal aanwezig zijn, verwacht althans zijn advocaat Irwin Kanhai. Waarschijnlijk zal de aanklager ingaan op de vraag wie moet bepalen of de omstreden Amnestiewet van invloed is op het proces.

De laatste zitting vond in mei plaats, nadat in de maand daarvoor de Amnestiewet was aangenomen. Door die wet zouden alle verdachten in het proces vrijgesteld worden van vervolging. Inmenging in een lopend proces is volgens de Surinaamse grondwet verboden. Ook zou de Amnestiewet strijdig zijn met internationaal recht.

De militaire rechtbank schoof bij de laatste zitting, kort voor het bekendmaken van de strafeisen, de vraag over de invloed van de amnestiewet op het proces door naar de aanklager. Die wilde de vraag voorleggen aan een constitutioneel hof, maar dat moest nog worden opgericht.

De zitting gaat woensdag om 10.00 uur (14.00 uur Nederlandse tijd) van start in een reguliere rechtszaal in de Surinaamse hoofdstad. Dit terwijl de meeste zittingen in het proces, dat in 2007 begon, plaatsvinden in een zwaarbeveiligde rechtszaal in Boxel, buiten Paramaribo.

"Bouterse heeft gezegd dat hij er deze keer bij zal zijn", zegt Kanhai. In het verleden liet de hoofdverdachte in de zaak vaak verstek gaan. "Ik verwacht dat het OM antwoord zal geven op de vraag van de krijgsraad. Maar ik verwacht daar niet veel van", aldus de advocaat.

Volgens jurist Hugo Essed, die de nabestaanden bijstaat, wordt woensdag een begin gemaakt met het antwoord op de vraag of de Amnestiewet een inmenging in de rechtsstaat betekent. Dit zou een nog op te richten constitutioneel hof kunnen doen, waaraan inmiddels zou worden gewerkt.

Ook kan de militaire rechtbank alsnog besluiten de beslissing hierover naar zich toe te trekken. "Ik ben geen voorstander van dit hof. Het zou een gelegenheidsinstituut zijn, net als de amnestiewet. En de benoemingen in dit hof zouden politiek kunnen zijn", zegt Essed.

Zaterdag was het dertig jaar geleden dat de Decembermoorden plaatsvonden. Op 8 december 1982 werden in Fort Zeelandia in Paramaribo vijftien tegenstanders van het militaire regime onder leiding van Bouterse omgebracht. Bouterse, die nu president van Suriname is, heeft altijd ontkend direct bij de moorden betrokken te zijn geweest. Wel heeft hij politieke verantwoordelijkheid genomen.


Advocaat verwacht Bouterse bij hervatting proces (Foto: Novum)