Vijftien jaar cel voor roofmoord 's-Graveland

Een 34-jarige man is dinsdag veroordeeld tot vijftien jaar cel voor een roofmoord. De rechtbank in Amsterdam acht hem schuldig aan de dood van de 63-jarige Gooise aannemer Ton Boomgaard bij een overval op zijn huis aan de Loodijk in 's-Graveland. Tegen de man uit Almere was achttien jaar geëist. De rechtbank beticht hem van 'grote gewetenloosheid'.

De overval werd in februari 2009 gepleegd met twee anderen, die later worden berecht. De rechters konden niet vaststellen dat de 34-jarige verdachte het slachtoffer heeft doorgeschoten. Toch is hij veroordeeld voor doodslag, onder meer omdat zijn dna is aangetroffen in de woning. Hij moet de weduwe van de overledene een ton betalen.

Nadat de vrouw van Boomgaard de deur had geopend, schoot haar man haar te hulp. Hij raakte verzeild in een worsteling met de overvallers, die bivakmutsen droegen. Daarna werd Boomgaard vastgebonden op een stoel en door zijn hoofd geschoten. Zijn vrouw en twee kleinkinderen die in het huis aanwezig waren, werden in de kelder opgesloten en bleven ongedeerd. De overvallers gingen er met sieraden en geld vandoor.

De straf viel zwaarder uit omdat de man drie maanden na de overval een gewapende overval op een andere woning pleegde. Voor die overval is hij al veroordeeld.