Zeker 64 asielzoekers vrijwillig weg uit tentenkamp

Minimaal 64 uitgeprocedeerde asielzoekers die bivakkeren in het tentenkamp in Amsterdam Osdorp verlaten het terrein voordat het ontruimd wordt. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. De rechter oordeelde woensdag in een kort geding dat het tentenkamp weg moet.

Burgemeester Eberhard van der Laan wil dat het kamp aan de Notweg vrijdag weg is, anders gaat hij over tot ontruiming. Hij heeft de asielzoekers voor dertig dagen alternatieve opvang aangeboden om bij te komen van hun tijd in de tenten. Ze hoeven in die maand niet mee te werken aan terugkeer naar hun land van herkomst.

In het kamp verblijven 137 mensen. De gemeente verwacht dat de komende dagen zich nog meer van hen voegen bij de 64 die gebruikmaken van het aanbod van Van der Laan.

De asielzoekers bivakkeren in het kamp sinds eind september. Ze willen niet terug naar hun land van herkomst, omdat ze daar naar eigen zeggen hun leven niet zeker zijn. In het kamp staan 25 tenten, waaronder drie grote slaaptenten en een proviandtent.

Donderdag zijn de asielzoekers van plan een manifestatie te houden bij het kamp en in de straten van Amsterdam. De gemeente is echter niet van plan die toe te staan om 'wanordelijkheden te voorkomen'.