'Amsterdam dwarsboomt asielaanpak'

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) heeft tien gemeenten bereid gevonden de uitgeprocedeerde asielzoekers uit het tentenkamp in Amsterdam-West op te vangen. Daarmee dwarsboomt hij de aanpak van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), meldt de Volkskrant woensdag. Teeven zei dinsdag nog dat asielzoekers in tentenkampen weg moeten.

Van der Laan deed het aanbod in een brief die hij dinsdagavond verstuurde aan de advocaat van de asielzoekers in het kamp aan de Amsterdamse Notweg. De betrokken asielzoekers hoeven zo niet mee te werken aan een terugkeer naar hun land van herkomst.

Welke tien gemeenten willen meewerken, wil Amsterdam niet zeggen. De burgemeesters hebben toegezegd, maar het moet nog door de colleges, meldt een gemeentewoordvoerder aan de krant. Het aanbod van Van der Laan houdt in dat de 88 aanwezige asielzoekers in het kamp gedurende dertig dagen 'bed, bad en brood' krijgen in een dak- en thuislozenopvang. De periode is om 'bij te komen en te herstellen', schrijft Van der Laan.

De Amsterdamse burgemeester maakte vrijdag bekend dat de asielzoekers binnen een week weg moeten zijn, anders gaat de gemeente over tot ontruiming van het tentenkamp. Om dat te voorkomen stapten de advocaten van de asielzoekers naar de rechter. Donderdag dient het kort geding daarover, volgende week woensdag neemt de rechter een beslissing.

Amsterdam vroeg Teeven eerder om een oplossing voor de groep uitgeprocedeerde asielzoekers, die sinds het najaar in het kamp demonstreren. Daarop bood de staatssecretaris hen vorige week maximaal dertig dagen opvang aan, op voorwaarde dat zij meewerken aan een terugkeer naar het land van afkomst. 'Een handreiking van niets', meenden de asielzoekers. Zij zeggen dat ze niet terug kunnen naar hun land van herkomst, omdat ze daar gevaar lopen.

De Tweede Kamer vergadert woensdag over asielzoekers in tentenkampen in Amsterdam en Den Haag.