Tentenkamp in Osdorp moet opgebroken

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) is van plan de demonstratie van uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam-Osdorp te beëindigen. Over hoe dat moet gaan gebeuren, beraadt hij zich nog. Dat is op te maken uit een brief van Van der Laan woensdag aan de gemeenteraad.

Het tentenkamp ontstond dit najaar. De uitgeprocedeerde asielzoekers, afkomstig uit onder meer Somalië, Sudan en Eritrea zeggen dat de situatie in hun thuisland niet veilig genoeg is om terug te keren.

De afgelopen tijd groeide het kamp behoorlijk uit zijn voegen. Begin oktober overnachtten er nog 38 mensen, medio oktober waren dat er zestig en eind oktober 93. Dinsdag werden er 81 personen geteld. Van der Laan gaf eerder aan te vinden dat het kamp hooguit zestig mensen mag herbergen, onder meer vanwege de overlast voor de buurt en om het risico op infectieziekten zo klein mogelijk te houden.

Eerder deze week meldde de nieuwe opgerichte Stichting Vluchtelingen van de Straat, een initiatief van onder meer Amsterdamse kunstenaars, academici en architecten, dat de groep asielzoekers nieuw onderdak zou zoeken. De stichting zou daarom op zoek zijn naar een gebouw. Hoeveel van de asielzoekers hier echter achter staan, is volgens Van der Laan onduidelijk.

De burgemeester schrijft in zijn brief dat de situatie op de Notweg inmiddels zijn grenzen heeft bereikt. "Het demonstratierecht strekt immers niet zover dat een stuk openbare ruimte permanent in gebruik wordt genomen."

Van der Laan praat donderdag met de gemeenteraad over de kwestie. Ook staat deze week nog een gesprek met het rijk gepland. Pas daarna neemt de burgemeester een definitief besluit. De demonstranten kunnen, als zij dat willen, naar de rechter stappen om het besluit aan te vechten.