Kabinet: haast maken met bezuinigen

Het kabinet wil haast maken met bezuinigen. Alle voorstellen uit het regeerakkoord die een bezuiniging inhouden van meer dan vijftig miljoen worden binnen een jaar ingediend bij de Tweede Kamer. Dat maakte vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag duidelijk tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Om hiervoor ambtelijke capaciteit vrij te maken, wordt een 'opschoonactie' uitgevoerd bij al ingediende wetsvoorstellen die het kabinet 'nu niet nodig vindt'. Die worden ingetrokken. Welke dat zijn, wordt volgende week bekend, zei Asscher die premier Mark Rutte (VVD) verving. Rutte is bij de eurotop in Brussel.

Het nieuwe kabinet heeft de 'ongelooflijk belangrijke opdracht' om 46 miljard te bezuinigen, zei Asscher. "We hebben daar niet zo veel tijd voor." Om deze voorstellen om te zetten in wetgeving en daadwerkelijke besparingen 'moet je snel zijn'. Veel van de bezuinigingen worden namelijk al vanaf 2014 van kracht.

Voor de grote bezuinigingen zal de Kamer eerst hoofdlijnennota's krijgen. Daarbij kan duidelijk worden hoe er in het parlement en in de samenleving over wordt gedacht. Het daaropvolgende wetgevingsproces kan dan 'rimpellozer' verlopen, omdat in een keer een goed voorstel kan worden gedaan, verwacht Asscher.

Door nu veel tijdsdruk te zetten en alle voornemens binnen een jaar naar de Kamer te sturen, kan verderop tijd worden verdiend, aldus de vicepremier.