Merkel: nauwere samenwerking in EU

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil een nauwere samenwerking binnen de Europese Unie. Ook zei ze woensdag dat ze wil dat Groot-Brittannië in het hart van de unie blijft.

Merkel zei tegen het Europees Parlement dat de unie ondanks de economische crisis voorwaarts moet blijven bewegen en ze drong aan op haar eerdere voorstellen om het EP meer macht te geven. Ook wil ze in december een top waarop de Europese regeringsleiders met een tijdsschema van twee of drie jaar komen om de unie meer macht te geven om in nationale begrotingen te interveniëren.

Merkel zei te willen dat Groot-Brittannië nauwer bij de EU betrokken is. De Britse premier David Cameron probeert de EU echter ver te houden van binnenlandse aangelegenheden. Na haar bezoek aan het Europees Parlement vloog Merkel naar Londen voor een diner met Cameron.

De bondskanselier zei dat wanneer de EU de financiële crisis eronder heeft en de euro is gered, alle 27 landen richting verdere politieke integratie zullen moeten bewegen. Ze zou graag zien dat alle EU-lidstaten lid worden van de eurozone. Nu hebben zeventien landen de euro. Meer integratie betekent volgens Merkel ook dat een deel van de nationale macht zal moeten worden overgeheveld. "Ik sta achter het idee dat de (Europese, red.) Commissie op een bepaald moment zoiets als een Europese regering wordt", zei Merkel.

Groot-Brittannië is een tegenstander van de meeste van deze kwesties.