Cel geŽist voor beleggingsfraude met wijn

Tegen drie verdachten van het oplichten van beleggers met investeringen in een wijnbeleggingsfonds zijn maandag straffen tot vier jaar cel geëist. De twee mannen en een vrouw zouden ruim negentien miljoen euro hebben opgehaald bij circa 350 beleggers, waarvan vermoedelijk slechts tien procent daadwerkelijk is geïnvesteerd in wijnen. De rest van het geld is waarschijnlijk opgegaan aan kosten of is verdwenen.

Investeerders werden met mooie brochures, vertrouwenwekkende brieven en telefoongesprekken over de streep getrokken om te investeren in het beleggingsvehikel Bordeaux Advisory. De verdachten beloofden een jaarlijks beleggingsrendement van ongeveer dertig procent.

De officier van justitie zei maandag in de rechtbank in Amsterdam dat de verdachten halve waarheden en leugens verkondigden, om te zorgen dat geld werd ingelegd. "Bordeaux Advisory is opgestart met slechts één doel: het oplichten van beleggers om er zelf financieel beter van te worden."

Tegen de 49-jarige hoofdverdachte uit Posterholt eiste het OM vier jaar cel. Een 45-jarige vrouw uit Amsterdam, die directeur was van Bordeaux Advisory, wil het OM twee jaar achter de tralies zien verdwijnen. De derde verdachte is een 61-jarige man uit Londen. Hij hield zich volgens de officier van justitie voornamelijk bezig met het witwassen van de inleggelden. Tegen hem is eveneens een gevangenisstraf van twee jaar geëist.