Del Potro verslaat Federer in finale Basel

Juan Martin Del Potro heeft zondag het tennistoernooi van Basel op zijn naam geschreven. De als tweede geplaatste Argentijn versloeg in drie sets vijfvoudig winnaar Roger Federer in een twee uur en drie kwartier durende partij: 6-4, 6-7 (5) en 7-6 (3).

Del Potro en Federer stonden dit jaar al zes keer eerder tegenover elkaar, waarbij de Zwitserse nummer een van de wereld elke keer aan het langste eind trok. De 24-jarige Argentijn, dit jaar voor het eerst deelnemer in Basel, was nu de sterkste door in de beslissende tiebreak toe te slaan.

Del Potro staat na zijn winst in Basel op vier toernooizeges dit jaar en bracht zijn totaal op dertien. Federer blijft dit jaar vooralsnog steken op zes eindzeges. Beide spelers doen volgende week mee aan het masterstoernooi in Parijs.

In Valencia behaalde David Ferrer zijn zesde eindzege van het seizoen door in de finale Alexandr Dolgopolov in drie sets te verslaan: 6-1, 3-6 en 6-4. De 30-jarige Spanjaard pakte, na eerdere overwinningen in 2008 en 2010, zijn derde toernooizege in Valencia en de zeventiende in zijn carrière.

Ferrer won de eerste set eenvoudig met 6-1, maar moest de set daarop afstaan aan de 23-jarige Oekraïner. De 6-3 betekende het tweede setverlies van het toernooi voor de als eerste geplaatste Spanjaard. In de laatste set herstelde hij zich door bij een stand van 5-4 op de service van Dolgopolov zijn eerste matchpoint te benutten.


Del Potro verslaat Federer in finale Basel (Foto: Novum)