LeMond roept UCI-preses op tot aftreden

Greg LeMond roept Pat McQuaid, voorzitter van de internationale wielrenunie UCI, op om op te stappen. De 51-jarige drievoudig tourwinnaar doet dat in een open brief op zijn Facebook-pagina. "Pat, neem ontslag als je van wielrennen houdt. Doe het zelfs als je de sport haat. Het is tijd om weg te lopen Pat. Loop weg als je om de wielersport geeft."

Volgens LeMond is McQuaid de belichaming van corruptie binnen het wielrennen omdat de Ier op de hoogte zou zijn geweest van het gebruik van doping van Lance Armstrong en zijn teamgenoten bij US Postal. "Je weet als geen ander hoe het er aan toeging binnen de wielersport. Ik heb in de wielergeschiedenis nooit zo'n machtsmisbruik gezien", schrijft LeMond.

De Amerikaan staat al lange tijd op slechte voet met Armstrong. De vrouw van LeMond verklaarde tijdens een rechtszaak in 2006 onder ede dat Verbruggen geld heeft aangenomen om een positieve test van Armstrong te verduisteren. Ze kreeg deze informatie toegespeeld van een Belgische mecanicien die jarenlang voor de US Postal-ploeg van de Texaan werkte.

Ook oud-voorzitter Hein Verbruggen krijgt het in de brief zwaar te verduren. "Jij en Hein zijn het corrupte deel van de sport. Niet doping, maar corruptie is het probleem. Jullie hebben de sport verwoest. De sport heeft jullie niet nodig." De UCI-preses liet maandag weten dat er geen aanwijzingen zijn dat de Nederlander heeft geweten van het dopinggebruik van Armstrong.

Volgens de oud-renner is het nu of nooit voor de wielersport. "Het wielrennen moet nu veranderen. Niet volgend jaar maar nu! Mensen die echt om wielrennen geven hebben de kracht om de sport te veranderen. Dan moeten ze wel hun stem laten horen en zich uitspreken voor verandering."