WADA-baas roept UCI-bestuurders op plaats te maken

UCI-bestuurders die actief waren in de 'Armstrong-periode' moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Dat zei WADA-president John Fahey dinsdag in reactie op de uitspraak van de internationale wielerunie om de tourzeges van Lance Armstrong definitief af te pakken.

Fahey roept machthebbers die er al zaten toen Armstrong nog fietste op zichzelf de vraag te stellen of ze de sport vooruit helpen door te blijven zitten. "Ik denk dat ze dan al hun geloofwaardigheid verspelen." Wellicht doelt hij op bestuurders als Hein Verbruggen, die de UCI van 1991 tot 2005 voorzat. Sindsdien is Verbruggen erevoorzitter.

De Australiër vindt dat de UCI de oogkleppen moet af zetten en kritisch in de spiegel moet kijken. "Iedereen gebruikte in de periode van Armstrong doping", concludeert Fahey uit het USADA-rapport over de Amerikaan. "Maar de echte vragen zijn: wie wilde het stoppen, wie werkte dat tegen en waarom werd het niet gestopt?"

Volgens de WADA-baas heeft de sport mensen nodig die het vertrouwen in de sport weer terug kunnen winnen. "Als wielerliefhebber zeg je nu tegen jezelf: waarom boeit het me allemaal nog?"

Fahey is benieuwd naar de acties die de UCI gaat ondernemen om herhaling van een dopingzaak met deze omvang te voorkomen. "Het is niet een kwestie van alleen maar zeggen dat er dingen gaan veranderen en vervolgens gewoon verdergaan."