Zonnebrand blijkt brandgevaarlijk

De Amerikaanse producent van zonnebrand van het merk Banana Boat roept een half miljoen flesjes terug na berichten dat het product bij sommige gebruikers in brand was gevlogen. Dat gebeurde toen ze het hadden opgesmeerd en vervolgens in de buurt van open vuur kwamen.

Het afgelopen jaar liepen in de Verenigde Staten en Canada ten minste vijf mensen brandwonden op na gebruik van de zonnebrand in spuitbussen, zei een woordvoerder van producent Energizer. Volgens Energizer lijkt het probleem te ontstaan wanneer mensen te veel van het product gebruiken, waardoor het langer duurt voor het droog is en het brandgevaar groter is.

Volgens artsen is het zeer zeldzaam dat zoiets gebeurt. "Ik werk al dertig jaar in de dermatologie en heb nog nooit zoiets gezien of gehoord", zei arts Darrel Rigel, hoogleraar dermatologie op de Universiteit van New York. "Mensen moeten hun gezonde verstand gebruiken en niet in de buurt komen van open vuur als ze een product in een spuitbus gebruiken." Rigel wijst erop dat de brandbare stoffen in spuitbussen, zoals alcohol, in veel producten zitten, waaronder haarlak en deodorant.