Trouw stopt met schoolrapporten

Dagblad Trouw stopt met het jaarlijks publiceren van de kwaliteit van middelbare scholen. Het doel is bereikt nu de prestaties van scholen openbaar zijn geworden, legt de hoofdredactie donderdag in de krant uit.

Trouw begon vijftien jaar geleden met de schoolrapporten toen nog weinig bekend was over de kwaliteit van scholen. De Onderwijsinspectie weigerde destijds gegevens openbaar te maken. Via de Wet Openbaarheid van Bestuur kwamen de gegevens toch op tafel.

De inspectie erkent nu de nut van de openbaarheid van de cijfers. "Trouw heeft ons tot transparantie gedwongen, en wij zijn de waarde daarvan gaan inzien", aldus de inspectie in een reactie. "Trouw heeft het signaal gegeven van de noodzaak daarvan."

Volgens de krant is het project nu journalistiek minder interessant omdat het weinig nieuws oplevert en ouders informatie over de schoolkeuze van hun kinderen elders uitgebreider kunnen vinden.

In 2010 stelde het Centraal Planbureau (CPB) nog dat het jaarlijkse onderzoek van Trouw daadwerkelijk invloed heeft op de schoolkeuze van ouders en leerlingen. Ook verbeterden scholen hun prestaties na een negatieve beoordeling.