Langstudeerders krijgen boete snel terug

Studenten die de langstudeerboete hebben betaald krijgen die zo snel mogelijk terug. Dat laat staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) vrijdag weten. Bij studenten, hogescholen en universiteiten heerste hierover onduidelijkheid.

Zijlstra heeft met de HBO-raad en de vereniging van universiteiten VSNU afgesproken dat de uitvoering van de langstudeermaatregel zo snel mogelijk wordt teruggedraaid. Dat betekent dat langstudeerders weer het normale collegegeld, dus zonder boete, moeten betalen. "We zijn nu druk bezig uit te zoeken wat hiervan de uitvoeringsconsequenties zijn, want het moet wel zorgvuldig gebeuren."

"Ik vind dat studenten snel duidelijkheid moeten krijgen", vervolgt Zijlstra. Hij verwacht in de loop van volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven.

De langstudeermaatregel houdt in dat studenten die meer dan een jaar langer doen over hun studie ruim drieduizend euro extra collegegeld moeten betalen. De maatregel ging 1 september in. VVD en PvdA maakten maandag bekend de boete weer af te schaffen. Dat kwamen ze overeen in het deelakkoord over de begroting voor volgend jaar.

Bij het meldpunt voor klachten over de langstudeerboete kwamen sinds de lancering vorige maand bijna zevenhonderd klachten binnen. Afgelopen week ging het vooral om vragen over de onduidelijke situatie die is ontstaan nu de boete wordt teruggedraaid, liet de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) donderdag weten.