Haren bekijkt alternatieven voor Project X

De gemeente Haren bekijkt alternatieven die zijn aangedragen voor een verjaardagsfeestje dat vrijdag onder de noemer Project X uit de hand dreigt te lopen. "Wij zeggen nergens nee tegen, we bekijken welke mogelijkheden er zijn", zegt een woordvoerder van de gemeente donderdag. Ze benadrukt dat er vrijdag geen feest in Haren is.

Ze kan niet zeggen om wat voor alternatieven het gaat. "Dat klinkt natuurlijk verschrikkelijk geheimzinnig, maar het kan nu niet anders. Met alles wat we zeggen kunnen mensen op het verkeerde been worden gezet."

Een meisje dat haar zestiende verjaardag wil vieren, maakte op Facebook een evenement aan. Ze vergat aan te geven dat het om een privéfeestje gaat. Tienduizenden mensen zijn inmiddels uitgenodigd en duizenden mensen hebben aangegeven dat ze komen. De woordvoerder zegt dat het voor de gemeente heel moeilijk is te voorspellen of er daadwerkelijk duizenden mensen naar het feestje komen.

Het partijtje is op Twitter en Facebook omgedoopt in Project X Haren, naar de Amerikaanse film Project X. Daarin loopt een puberfeestje volledig uit de hand. In verschillende landen werden al zogenoemde Project X-feesten gehouden. In de Amerikaanse stad Houston viel eerder dit jaar nog een dode bij een dergelijk feest.

Eerder werd bekend dat de Groningse politie en de gemeente maatregelen hebben genomen. Er ligt een noodverordening klaar voor als er problemen ontstaan.

Het Groningse bedrijf Taxi Noord had woensdag nog een advertentie op zijn website staan waarin taxiritten van het station naar het feest in Haren worden aangeboden. De advertentie is inmiddels verwijderd, laat een medewerker van het bedrijf weten. "We dachten dat het om een officiële houseparty ging, toen dat niet het geval bleek hebben we het aanbod ingetrokken." Hij verzekert dat dit niet op aandringen van de politie is gebeurd.