Burgemeester Haren verbijsterd over rellen

De burgemeester van Haren Rob Bats is verbijsterd over de rellen die vrijdagavond uitbraken in het dorp. Dat schrijft hij zaterdag op de website van de Groningse gemeente. Hij zegt de chaos te betreuren en leeft mee met de inwoners.

"Ik ben verbijsterd en heb de vrijdagavond als ongekend ernstig ervaren", zegt Bats. "Ik vind het vreselijk dat het gisteravond zo uit de hand is gelopen. Vooral voor onze inwoners en ondernemers in Haren. Zij blijven met de schrik en schade achter. Maar ook richting de goedwillende mensen die vanavond in Haren waren."

Volgens Bats zochten de relschoppers die vrijdagavond en -nacht een spoor van vernieling achterlieten in het dorp bewust de confrontatie. "Een eerste analyse leert dat we hier te maken hebben met relschoppers uit het hele land die zeer gewelddadig en goed voorbereid bewust de confrontatie zochten." Er was volgens hem veel agressie tegen agenten en andere hulpverleners. Bij het uitvoeren van een van de charges door de ME raakte een agent lichtgewond. Ook onder relschoppers zijn tientallen lichtgewonden gevallen. Volgens Bats zijn tientallen aanhoudingen verricht.

Berichten dat een 19-jarig meisje zou zijn doodgedrukt, lijken volgens een zegsman van de politie niet te kloppen. Zowel bij de ambulancedienst als de politie is daarover niets bekend, zegt hij. Ook berichten dat een groep plunderende jongeren zou zijn belaagd met hockeysticks, kloppen niet. Wel is op de Jagershof een auto in brand gestoken, zijn op de Oude Hoflaan vernielingen gepleegd en is de Albert Heijn op de Kerkstraat geplunderd.

Duizenden mensen waren vrijdagavond naar Haren gekomen voor een verjaardagsfeestje van een meisje dat via sociale media uitgroeide tot een hype. De burgemeester ging zaterdag al vroeg het dorp in om de schade te bekijken die door de 'feestgangers' is aangericht en om met inwoners te praten.

Rond 02.00 uur waren de meeste relschoppers uit het dorp vertrokken en werd duidelijk dat de 'feestgangers' veel troep hebben achtergelaten en veel schade hebben veroorzaakt. De politie heeft beelden gemaakt om relschoppers op te kunnen sporen. Ook beelden van RTV Noord worden bekeken. Getuigen met beelden worden opgeroepen materiaal te bewaren.

De gemeente Haren heeft een informatienummer geopend waar inwoners terechtkunnen met vragen over de rellen van vrijdagavond en -nacht in het Groningse dorp. Mensen die informatie willen kunnen het nummer 050 3114450 bellen, laat de gemeente zaterdag weten.

Inwoners kunnen bovendien hun ervaringen delen en hun vragen stellen op een bijeenkomst die de gemeente zaterdag om 14.00 uur houdt. Er zijn medewerkers van Slachtofferhulp aanwezig waar inwoners mee kunnen praten. Aan het einde van de middag houdt de gemeente ook een informatiebijeenkomst voor ondernemers.

Een tegenbeweging is op Facebook een actie gestart om vrijwilligers op te trommelen zaterdagmiddag de troep te komen opruimen in Haren.

"Vannacht hebben we allemaal toegekeken hoe het dorp Haren werd afgebroken", schrijven de initiatiefnemers op de Facebook-pagina, die inmiddels meer dan tienduizend 'likes' heeft gekregen. "Iedereen heeft op tv kunnen toekijken. Toekijken is te makkelijk! Project Clean-X zal laten zien dat er niets is dat anderen sneller kunnen afbreken dan dat wij het weer met elkaar kunnen opbouwen."

De initiatiefnemers van Project Clean-X Haren roept mensen op om 12.00 uur te verzamelen op het station in de Groningse plaats. Deelnemers worden verzocht een bezem en vuilniszakken mee te nemen.