Al 34 relschoppers opgepakt in Haren

De politie heeft vrijdagavond en -nacht in Haren 34 relschoppers opgepakt. Dat maakte hoofdofficier van justitie in Groningen Hessel Schuth zaterdag bekend op een persconferentie in het gemeentehuis van de Groningse plaats. De meesten worden verdacht van openlijke geweldpleging.

Volgens Schuth zijn de verdachten voornamelijk jonge meerderjarigen. Ze komen uit het hele land. Justitie gaat snelrecht toepassen om de relschoppers te bestraffen. Voor zover mogelijk worden de verdachten in de cel gehouden tot de zitting.

Het Openbaar Ministerie en de politie hebben een grootschalig onderzoek ingesteld naar aanleiding van de rellen. In het onderzoeksteam zitten 25 rechercheurs. Ze bekijken beeldmateriaal om meer relschoppers te kunnen aanhouden.

Volgens korpschef van de Groningse politie Oscar Dros heeft de politie al een flinke hoeveelheid foto's en filmpjes verzameld. "Meld je maar zelf, want de kans is groot dat we je op een ongelegen moment van je bed komen halen", sprak hij de relschoppers toe op de persconferentie.

In Haren waren vrijdagavond vijfhonderd politiemensen op de been. Dros noemde het geweld van de relschoppers richting agenten en andere hulpverleners 'extreem groot'. "Het geweld leek er echt op gericht mijn om collega's te verwonden." Volgens Dros is een aantal agenten lichtgewond geraakt, maar hebben ze de nacht allemaal veilig thuis kunnen doorbrengen.

Burgemeester van Haren Rob Bats (VVD) noemde het 'ongekend' wat er in het dorp is gebeurd. "Tuig heeft huisgehouden in onze gemeente Haren." Volgens Bats hebben de gebeurtenissen een 'gigantische impact' op de gemeenschap. "De rellen zijn buitensporig en niet te tolereren."

Bats liet op de persconferentie verder weten een onderzoek in te stellen naar rellen in zijn dorp. Hij wil dat er in het onderzoek ook gekeken wordt naar de rol van de sociale en traditionele media.

Naar schatting kwamen vrijdag tussen de drie- en vijfduizend mensen naar Haren voor het Facebook-feestje dat een meisje uit het dorp onbedoeld had geïnitieerd door per ongeluk een openbare uitnodiging op Facebook te plaatsen voor haar verjaardagsfeestje. Volgens Bats is de familie van het meisje zeer geëmotioneerd door de gebeurtenissen en is het gezin ondergedoken op een ander adres.