Somalië heeft nieuw parlement

In de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn maandag 215 nieuwe parlementsleden geïnstalleerd. Het is een nieuwe mijlpaal voor het door oorlog verscheurde land in de Hoorn van Afrika, maar niet helemaal het doel dat de Verenigde Naties voor ogen hadden. Eigenlijk had er een volledig parlement van 275 leden moeten zijn, dat maandag een nieuwe president had moeten kiezen. Maar door politiek gekonkel, de dreiging van geweld en corruptie heeft de overdracht na acht jaar overgangsbestuur vertraging opgelopen.

Somalië heeft in het afgelopen jaar veel vooruitgang geboekt. Zo werd in augustus de radicaalislamitische militie Al-Shabab uit de hoofdstad Mogadishu verjaagd, waardoor het openbare leven weer kon opbloeien. Maar de Somalische politiek is nog net zo schimmig als in 1991, toen de laatste wettige president uit het zadel werd gestoten en het land in chaos verzandde. Het huidige politieke proces is volgens de International Crisis Group net zo ondemocratisch en ondoorzichtig als de Transitionele Federale Regering (TFG) waarvoor het in de plaats komt, 'met ongekende niveaus van politieke inmenging, corruptie en intimidatie'. De nieuwe parlementsleden zijn niet gekozen, maar aangewezen door stamleiders.

De installatieplechtigheid werd maandag op verzoek van parlementsleden op het laatste moment verplaatst naar de luchthaven, die geldt als de strengst beveiligde plek in heel Mogadishu. De extremisten van Al-Shabab zijn weliswaar verjaagd, maar infiltreren de hoofdstad nog regelmatig om zelfmoordaanslagen te plegen. Eerder deze maand werd een aanslag op een vergadering van stamleden die een nieuwe grondwet moesten goedkeuren verijdeld.

Zainab Mohamed Amir, een van de weinige vrouwelijke parlementsleden, sprak na haar installatie de zorg uit dat vrouwen ondervertegenwoordigd zullen blijven. Onderhandelingen over een vrouwenquotum van dertig procent in het parlement zijn op niets uitgelopen.

Het nieuwe parlement moet nu een voorzitter aanwijzen. Daarna volgt de verkiezing van een president, die een premier moet benoemen. Besloten is dat deze drie belangrijke politieke posten over de verschillende clans moeten worden verdeeld; de clan die bijvoorbeeld de parlementsvoorzitter levert, mag niet de post van president of die van premier opeisen.


Somalië heeft nieuw parlement (Foto: Novum)