Wifi in intercity krijgt mogelijk prijskaartje

Treinreizigers die draadloos willen internetten in intercity's moeten daar volgend jaar mogelijk voor gaan betalen. De NS laat echter weten dat gratis wifi 'ontzettend belangrijk' is voor de klanten. "Klanten stellen het zeer op prijs, daar houden we rekening mee", zegt een woordvoerder zondag.

Eind juni waren tweehonderd intercity's, ongeveer een derde van het totaal, voorzien van gratis internet. Eind 2013 moet in alle intercity's een wifisysteem draaien.

Het contract dat de NS met T-Mobile heeft loopt in april 2013 af. Aan het einde van dit jaar moet duidelijk zien welke kant het opgaat. De NS onderhandelt met meerdere partijen. Hoeveel de overeenkomst met T-Mobile kost, had de zegsman niet direct paraat.

De uitrol van gratis internet in de trein begon in 2010. Toenmalig minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) had daar vijftien miljoen euro voor uitgetrokken, in de hoop dat dat meer automobilisten de trein in zou lokken. Het idee was toen dat alle treinen van Arriva en alle intercity's van NS vanaf 2012 internet via wifi aanbieden.

Arriva, dat vooral in noorden van het land vervoer aanbiedt, kreeg 1,1 miljoen euro. Het vervoerbedrijf verwacht dat zijn 51 treinen uiterlijk in januari zijn voorzien van een wifiverbinding.