'Raboploeg moet eerst kleinere koersen winnen'

De Rabobankploeg moet zich niet richten op de Tour, maar eerst op kleinere koersen. Dat zegt ploegleider Adri van Houwelingen tegen NRC Handelsblad. Volgens Van Houwelingen moet je winnen leren. "Winnaarstypes kun je creëren door in finales mee te strijden. Daar moeten we aan werken. Laten we eerst de Ronde van de Algarve winnen."

De te grote aandacht voor de Tour de France is volgens Van Houwelingen logisch vanuit publicitair opzicht. Volgens hem zijn de renners van de Nederlandse equipe niet goed genoeg voor de absolute top. "Wij hebben geen sprinter die Cavendish kan verslaan, geen tijdrijder die Wiggins kan verslaan." De kopmannen kunnen zonder pech hooguit meestrijden om 'plaats vijf, zes, zeven'.

Met zijn opmerkingen wil Van Houwelingen tegenwicht bieden aan uitspraken van ploegdirecteur Harold Knebel. Die zei aan het begin van dit seizoen dat de renners zich dit jaar moesten meten met de wereldtop. "Ook in Catalonië en Baskenland moet je meedoen om de zege. Nu laten we het daar lopen."

De ambities van Knebel vallen, mede door een volgens Van Houwelingen te laag budget, niet te realiseren. "Niet in de voorjaarsklassiekers, en door de valpartij gaan we onze ambities in de Tour ook niet realiseren."