Gevaarlijke bedrijven vaker gewaarschuwd

Gevaarlijke bedrijven worden sinds de brand bij Chemie-Pack strenger gecontroleerd en vaker tot de orde geroepen. De 250 risicovolste bedrijven van Nederland kregen vorig jaar in totaal 96 waarschuwingen wegens onveilige bedrijfsvoering, tegenover 71 in 2010. Dat blijkt zondag uit een rondgang van de NOS langs de twaalf provincies.

Ook werd vorig jaar vaker een dwangsom opgelegd: 36 keer tegenover twintig keer in 2010. Nederland telt 250 bedrijven die vallen onder het Besluit Risico's Zware Ongevallen, dat onder meer verplichte veiligheidsrapportages voorschrijft. De provincies houden toezicht op 163 BRZO-bedrijven, de rest wordt gecontroleerd door gemeenten.

In Zuid-Holland, dat met 57 de meeste BRZO-bedrijven onder haar beheer heeft, steeg het aantal waarschuwingen van dertien naar 37 en het aantal dwangsommen van twee naar elf. Het toezicht in die provincie wordt uitgevoerd door milieudienst DCMR, dat zegt strikter te zijn gaan handhaven. Daar had staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) na de brand bij Chemie-Pack in januari 2011 op aangedrongen.

In Zeeland werd veertien keer gewaarschuwd, terwijl dat in 2010 vijf keer gebeurde. Het aantal dwangsommen steeg van vijf naar dertien. In Limburg (25 BRZO-bedrijven) veranderde weinig. Noord-Brabant (21 bedrijven) waarschuwde iets minder, maar legde wel iets meer dwangsommen op.

De branchevereniging voor de chemische industrie (VCNI) laat weten dat de cijfers niet betekenen dat de sector onveiliger is geworden. "Ik zie dat bedrijven heel erg hun best doen om de veiligheid op orde te hebben", zegt VCNI-directeur Colette Alma in een reactie tegen de NOS.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren stelt voor als aanvulling burgerinspecties een rol te geven bij het toezicht op de gevaarlijke bedrijven. Lokale teams zouden periodiek een bezoek moeten brengen aan de BRZO-bedrijven in de omgeving. VNCI-directeur Alma denkt dat burgers de deskundigheid daarvoor missen.