[F1] Uitslag Grand Prix van Europa

Fernando Alonso heeft een spectaculaire Grand Prix van Europa op zijn naam geschreven. In de straten van Valencia bleef de Spanjaard in een race die pas halverwege tot leven kwam Kimi Räikkönen en Michael Schumacher voor. Door de zege neemt Alonso de leiding in de titelstrijd over.

De race in Valencia ging van start met Sebastian Vettel op poleposition, met kampioenschapsleider Lewis Hamilton naast hem. Vettel kende een goede start, voor Hamilton en de als vierde gestarte Romain Grosjean en Kamui Kobayashi. Pastor Maldonado viel terug naar de vijfde plaats, voor Kimi Räikkönen, Nico Hülkenberg, Fernando Alonso, Paul di Resta en Felipe Massa. Nico Rosberg viel van zes terug naar elf, terwijl Jenson Button van negen naar dertien moest gaan.

Vettel liep in de beginfase ver weg bij Hamilton, terwijl de Brit op zijn beurt onder druk stond van Grosjean en Kobayashi. Ook andere coureurs sloten bij dit gevecht aan, omdat Hamilton zuinig probeerde te zijn op zijn banden. Verder naar achteren waagde Massa een inhaalactie op Di Resta, maar slaagde hier niet in. Button lukte het wel om de twaalfde plaats van Schumacher af te nemen.

Grosjean wist na tien ronden de tweede plaats van Hamilton af te nemen door optimaal gebruik te maken van DRS en Hamilton aan het eind van het lange rechte stuk te passeren en bij de volgende bocht aan de goede zijde te zitten. Vettel was op dat moment al ruim tien seconden los van het duo. Twee ronden na de actie van Grosjean wist Alonso op dezelfde manier Hülkenberg in te halen voor plaats zeven. De Spanjaard ging door, want al snel pakte hij ook Maldonado die even tevoren al een stek verloren had aan Räikkönen.

De eerste stops volgden na ruim tien ronden in de race, waarbij Hamilton en Button tot de eerste behoorden. Räikkönen leek dit het beste te doen door in de pits Kobayashi te passeren, maar Alonso bleek door iets later buiten te blijven nog beter te zijn door voor dit duo weer naar buiten te komen. Omdat nog niet alle rijders gestopt waren ontstond er een kluwen coureurs achter Mercedes-rijder Schumacher. Van hem wist alleen Alonso snel als een warm mes door de boter te snijden en de groep achter zich te laten.

Het gevecht in de groep was zelfs na het stoppen van Schumacher en Webber zo intens dat er een aanrijding tussen Senna en Kobayashi plaatsvond en Senna spinde. Kobayashi liep een defecte voorvleugel op. De stand was hierdoor na 22 van de 57 ronden: Vettel, Grosjean, Hamilton, Alonso, Di Resta (nog niet gestopt), Räikkönen, Maldonado, Massa, Hülkenberg en Button. Voor het ongeval met Kobayashi kreeg Senna een drive-through penalty.

Vooraan had Vettel halverwege de race een voorsprong van twintig seconden op Grosjean die eindelijk het tempo van de Red Bull wist te benaderen. Hamilton lag ruim daarachter derde, maar de Brit wist dat achter hem Alonso en Räikkönen sneller waren. In het achterveld haalde Vergne na 28 ronden Kovalainen in, maar ging te vroeg naar rechts, waarbij beide auto's elkaar raakten. Vergne reed met een lekke rechterachterband te snel terug naar de pits, waarbij hij veel rotzooi op het circuit achterliet. De Fransman moest dan ook met schade opgeven.

De safety car kwam naar buiten en veel rijders maakten van de mogelijkheid gebruik om snel een pitsstop te maken. McLaren ging hierbij de mist in, omdat de auto van Hamilton van de krik viel. Hierdoor kon het linkervoorwiel niet snel gemonteerd worden en viel Hamilton terug naar plaats zes. De volgorde werd danig door elkaar geschud, want achter Vettel, Grosjean en Alonso lag Daniel Ricciardo vierde, voor Räikkönen, Hamilton, Rosberg, Schumacher, Webber en Maldonado.

Het veld werd na 33 ronden weer vrijgegeven, waarbij Alonso goed oplette en bij de tweede bocht de tweede plaats van Grosjean afsnoepte. Hamilton wist de vijfde plaats van Räikkönen af te pakken, terwijl verder naar achteren er een aanrijding plaatsvond tussen Massa en Kobayashi. Er gebeurde nog meer die ronde, want de Red Bull van Vettel viel stil, waardoor Alonso de leiding kon grijpen.

Alonso wist dat hij niet over de snelste bolide beschikte, want hij had al snel Grosjean, Hamilton en Räikkönen op zijn staart zitten. Ricciardo lag vijfde, maar vanwege zijn oudere banden moest hij deze plaats al snel laten aan Schumacher. Ricciardo ging al snel naar binnen, waarbij Webber klem kwam te zitten. De Australiër moest Maldonado, Hülkenberg en Di Resta voorbij laten. De Australiër had niets meer te verliezen en ging ook nieuw rubber halen om zo te proberen nog iets uit te kunnen richten.

Na Vettel viel na 41 ronden ook Grosjean stil met problemen. Hamilton schoof door naar plaats twee en Räikkönen naar drie. Maldonado lag vierde, voor Hülkenberg, Di Resta, Perez, Button, Rosberg en de Caterham van Petrov. De Rus kon deze plaats niet vasthouden, omdat Schumacher en Webber veel sneller dan hem waren. Een late pitsstop zorgde ervoor dat Rosberg buiten de punten viel. De Duitser kreeg wel snel twee plaatsen terug doordat Ricciardo en Petrov een aanrijding kregen.

Alonso behield een voorsprong van ruim drie seconden op Hamilton en Räikkönen, terwijl iets verder naar achteren Perez de zesde plaats van Di Resta af probeerde te pakken. Schumacher en Webber wisten Button nog in te halen, waardoor de Brit terugviel naar plaats tien.

In de laatste ronden van de race ontstonden plotseling veel gevechten in de strijd om de punten. De banden van Hamilton leken versleten te zijn, waardoor Räikkönen na een foutje de Brit na een hard gevecht kon passeren. Maldonado probeerde een ronde later hetzelfde, waarbij de twee elkaar raakten en Hamilton in de muur verdween. Maldonado verloor zijn voorvleugel. Hierdoor schoof Schumacher door naar plaats drie, voor Webber en Hülkenberg. Verder naar achteren waren nog veel meer inhaalacties in de slotfase.

Na 57 intense ronden in Valencia werd Alonso als eerste afgevlagd, waardoor hij de eerste coureur dit jaar is die voor de tweede keer een race wint. Räikkönen werd tweede en Schumacher derde. De overige punten gingen naar Webber, Hülkenberg, Rosberg, Di Resta, Button, Perez en Maldonado.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd
1 Fernando Alonso Ferrari 1:44:16.649
2 Kimi Räikkönen Lotus +6.421
3 Michael Schumacher Mercedes +12.639
4 Mark Webber Red Bull +13.628
5 Nico Hulkenberg Force India +19.993
6 Nico Rosberg Mercedes +21.176
7 Paul di Resta Force India +22.866
8 Jenson Button McLaren +24.653
9 Sergio Perez Sauber +27.777
10 Pastor Maldonado Williams +34.630
11 Bruno Senna Williams +35.961
12 Daniel Ricciardo Toro Rosso +37.041
13 Vitaly Petrov Caterham +1:15.871
14 Heikki Kovalainen Caterham +1:34.654
15 Charles Pic Marussia +1:36.551
16 Felipe Massa Ferrari +1 Ronde
17 Pedro de la Rosa HRT +1 Ronde
18 Narain Karthikeyan HRT +1 Ronde
DNF Lewis Hamilton McLaren +2 Ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +17 Ronden
DNF Sebastian Vettel Red Bull +24 Ronden
DNF Kamui Kobayashi Sauber +24 Ronden
DNF Jean-Eric Vergne Toro Rosso +31 Ronden
DNS Timo Glock Marussia +57 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos. Rijder Team Punten
1 Fernando Alonso Ferrari 111
2 Mark Webber Red Bull 91
3 Lewis Hamilton McLaren 88
4 Sebastian Vettel Red Bull 85
5 Nico Rosberg Mercedes 75
6 Kimi Räikkönen Lotus 73
7 Romain Grosjean Lotus 53
8 Jenson Button McLaren 49
9 Sergio Perez Sauber 39
10 Pastor Maldonado Williams 30
11 Paul di Resta Force India 27
12 Kamui Kobayashi Sauber 21
13 Michael Schumacher Mercedes 17
14 Nico Hulkenberg Force India 17
15 Bruno Senna Williams 15
16 Felipe Massa Ferrari 11
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 2
19 Heikki Kovalainen Caterham 0
20 Vitaly Petrov Caterham 0
21 Timo Glock Marussia 0
22 Charles Pic Marussia 0
23 Narain Karthikeyan HRT 0
24 Pedro de la Rosa HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos. Team Points
1 Red Bull 176
2 McLaren 137
3 Lotus 126
4 Ferrari 122
5 Mercedes 92
6 Sauber 60
7 Williams 45
8 Force India 44
9 Toro Rosso 6
10 Caterham 0
11 Marussia 0
12 HRT 0