Apeldoorner verdacht van witwassen drugsgeld

In een groot witwasonderzoek is zondag bij een 42-jarige ondernemer uit Apeldoorn de boekhouding in beslag genomen. Zijn Audi A8, een oldtimer en twee dure horloges is hij voorlopig kwijt.

De politie onderschepte zowel dit als vorig jaar cocaïne in een partij ananassen, die de groothandel van de ondernemer als bestemming hadden. Aanhoudingen bleven uit, de recherche kon de betrokkenheid van de man bij de drugsimport niet aantonen. De politie sluit niet uit dat de verdachte op een later tijdstip alsnog wordt aangehouden.

Uit onderzoek naar de financiële handel en wandel van het bedrijf bleek dat sinds 2007 sprake is van verdachte geldstromen. Van enkele miljoenen euro's is de herkomst onduidelijk. Mogelijk heeft de man drugsgeld witgewassen.

De politie en de FIOD doorzochten zondag een bedrijfspand en een woning in Apeldoorn. Op de bedrijfswagens van de groothandel is conservatoir beslag gelegd. Ze mogen nog wel worden gebruikt zodat de legale bedrijfsactiviteiten, waar tientallen medewerkers bij betrokken zijn, door kunnen gaan.

De douane trof vorig jaar op 13 april een zeecontainer in de haven van Antwerpen met vijfhonderd kilo cocaïne uit Ecuador aan, verstopt in uitgeholde ananassen. Op 5 januari van dit jaar werd bij het Apeldoornse bedrijf bijna 190 kilo cocaïne gevonden in een lading ananas uit Panama. Dit keer was de cocaïne verstopt in pakketjes onder de ananassen. De drugs, met volgens de politie een gezamenlijke straatwaarde van 47 miljoen euro, zijn vernietigd.