'Racistische spreekkoren bij training Oranje'

De donkere spelers van het Nederlands elftal werden gisteren tijdens de training in Krakau slachtoffer van racisme. Dit schrijft BBC Sport. In een gesprek met de Engelsen noemt aanvoerder Mark van Bommel de gebeurtenissen een schande.

"Je moet je oren open houden. Als je het niet hebt gehoord en je wil het ook niet horen, dan is dat nog veel erger", liet Van Bommel in een korte reactie aan de Britse BBC weten. Functionarissen van de Europese voetbalbond (UEFA) rapporteerden inderdaad een incident tijdens de training van het Nederlands elftal. Volgens hen wilden de inwoners van Krakau hun onvrede uiten.

Krakau kreeg namelijk geen wedstrijden voor het EK voetbal toebedeeld, wat tegen het zere been van de inwoners was. De stad is wel de thuishaven van drie nationale ploegen, namelijk Nederland, Engeland en Italië.

Van Bommel was in elk geval duidelijk. "Het is een echte schande, vooral na het bezoek aan Auschwitz, dat je geconfronteerd wordt met dit. We nemen het op met de UEFA en als het gebeurt in een wedstrijd zullen we de scheidsrechter vragen het duel tijdelijk stil te leggen."