Astronauten gaan Dragon binnen

Bemanningsleden van het internationale ruimtestation (ISS) zijn zaterdag de vrachtcapsule Dragon binnengegaan. Vrijdag meerde de met particuliere gelden gefinancierde capsule af aan het ISS. Astronauten Donald Petitt en André Kuipers koppelden de capsule toen met de robotarm van het ISS aan.

Zaterdag ging Petitt als eerste de capsule in en zei dat die hem deed denken aan de laadruimte van zijn pick-uptruck thuis. "De geur binnen is als die van een gloednieuwe auto", aldus Petitt. De zes bemanningsleden van het ISS hebben tot volgende week donderdag om de vracht aan boord van de Dragon te lossen en de capsule te vullen met wetenschappelijk materiaal voor de terugkeer naar aarde.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil bevoorradingsvluchten aan particuliere ondernemingen overdragen om zich zelf meer te kunnen concentreren op verder gelegen doelen, zoals asteroïden en Mars. Het Californische bedrijf SpaceX heeft het voortouw genomen, aangevoerd door de miljardair Elon Musk, medeoprichter van PayPal.


Astronauten gaan Dragon binnen (Foto: Novum)