Hirsi Ali: Wilders geen oplossing

Geert Wilders kan goed problemen benoemen maar omdat hij niet in staat is compromissen te sluiten en samen te werken, kan hij er niet voor zorgen dat zijn ideeën worden omgezet in beleid. Dat heeft voormalig Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali in het tv-programma Eva Jinek op Zondag gezegd.

Volgens Hirsi Ali, die net als Geert Wilders ooit voor de VVD in de Tweede Kamer zat, heeft Wilders een goed gevoel voor wat er onder de mensen leeft. Ze zegt het een goede zaak te vinden dat het debat in Nederland door Wilders nu ook over de EU gaat en niet enkel over de islam. "Maar hij werkt op een populistische manier die niet kan worden vertaald tot beleid", stelt ze.

Ayaan Hirsi Ali (foto: VVD, publiek domein)De in de VS woonachtige ex-politica, die als Kamerlid binnen de VVD nog met Wilders samenwerkte, verwacht dat de PVV bij de verkiezingen van 12 september door de kiezer afgestraft zal worden. Ondanks haar kritiek dat Wilders in de gedoogcoalitie uiteindelijk geen resultaten heeft weten te boeken, vindt ze het een goede zaak dat het kabinet is gevallen. Wel maakt ze zich zorgen over de politieke stabiliteit. "In Nederland krijgen we bijna Italiaanse toestanden", aldus het voormalige Kamerlid.