'CDA-verkiezing door PVV besmet'

Volgens CDA-prominenten Ab Klink en Ernst Hirsch Ballin vormen drie van de zes CDA-kandidaten een risico indien een van hen de CDA-kar gaat trekken. Met name fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zou de partij kwetsbaar maken vanwege het PVV-verleden.

Klink stapte uit de politiek vanwege onvrede over de gedoogconstructie met de partij van Geert Wilders. Met Van Haersma Buma als leider maakt het CDA zich ongeloofwaardig, zo stelt hij tegenover het NRC Handelsblad. De voormalig bewindsman zegt dat politieke tegenstanders de huidige fractievoorzitter en potentiële kiezers er continu aan zullen herinneren dat hij de geloofwaardigheid van het CDA door de samenwerking met Wilders op het spel heeft gezet.

De oud-minister wijst erop dat dit risico ook voor de demissionaire bewindslieden Henk Bleker en in mindere mate met Liesbeth Spies geldt, maar met Van Haersma Buma is het volgens hem het sterkst. Zijn oud-collega en partijgenoot Ernst Hirsch Ballin valt Klink bij: "Naarmate mensen meer betrokken waren bij de coalitie met de PVV, zullen ze het straks moeilijker hebben in de echte verkiezingscampagne". Hirsch Ballin denkt dat het beter is om iemand 'van buiten', zoals partijlid Marcel Wintels, te kiezen.

Naast Van Haersma Buma, Bleker, Spies en Wintels zijn ook Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg en de Purmerendse wethouder Mona Keijzer kandidaat. Na een reeks debatten die maandagavond werden afgetrapt moet op 1 juni duidelijk zijn wie de nieuwe CDA-lijsttrekker wordt.